Menu Schade melden

Abri. Publiek-privaat ruilconcept.

Het bedrijfsconcept van JCDecaux stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw. De naamgever van het bedrijf, Jean-Claude Decaux, heeft in die tijd een klein Billboardbedrijf. Wanneer naderende regelgeving ervoor zorgt dat de wildgroei aan Buitenreclame zal worden beperkt, begint bij Jean-Claude Decaux een revolutionair idee te broeien.
 
Decaux ziet hoe de urbanisatie in Frankrijk toeneemt en het leven zich in toenemende mate verplaatst van het platteland naar de stad. In die stad gebruikt men om van A naar B te komen voornamelijk de bus: Parijs is dan nog de enige stad met een metro. Tegelijkertijd ziet hij hoe mensen voornamelijk in de open lucht - en bovendien met regelmaat in de regen en gure wind - op de bus staan te wachten. Wanneer er wel wachthuisjes staan, zijn ze vaak slecht onderhouden, beschadigd of beklad met wildplak of graffiti.

Jean-Claude Decaux komt daarop met een bedrijfsconcept dat dit probleem grondig aanpakt, een concept dat een toegevoegde waarde is aan het publieke domein en het leven in de stad aangenamer maakt. Zijn idee is om voor steden kosteloos Abri’s – bushokjes – te plaatsen en te onderhouden in ruil voor het exclusieve recht om de beschikbare advertentieruimte op deze objecten te exploiteren.
 
Het is op dat moment een baanbrekend concept, waarmee Decaux publieke diensten financiert met de inkomsten van reclame. Het idee ontzorgt deze steden op diverse vlakken, doordat Decaux de plaatsing, het beheer en het onderhoud van ov-haltes uit handen neemt en met eigen reinigingsteams bijdraagt aan een schoon en veilig straatbeeld.
 
Lyon is in 1964 de eerste stad die deze nieuwe vorm van publiekprivate dienstverlening omarmt. Niet veel later, in 1972, introduceert JCDecaux met de Mupi een nieuw product: vrijstaande panelen met aan de ene kant reclame en aan de andere zijde stadsplattegronden.

#1. Wereldwijd partner in stadsmeubilair. 

Eind jaren tachtig brengt JCDecaux  zijn concept naar Nederland. Tot die tijd ontsieren ronduit verwaarloosde wachthuisjes het straatbeeld in de centra van de grote steden. Het is 1987 als Amsterdam kennismaakt met de eerste glazen Abri’s en JCDecaux met deze goed verlichte wachthuisjes ov-reizigers een veilig gevoel biedt en een upgrade geeft aan het Nederlandse straatbeeld.
 
Ruim 50 jaar na de oprichting van JCDecaux staat dit publiekprivate ruilconcept nog altijd als een huis. De reclamedragende Abri heeft zich in relatief korte tijd als een olievlek over de hele wereld verspreid. Inmiddels kunnen gemeenten bij JCDecaux terecht voor een hele reeks producten voor in de openbare ruimte, waaronder Abri’s, bankjes, prullenbakken, lantaarnpalen, toiletten, publieke fietsverhuursystemen, digitale stadsinformatiesystemen en connectiviteit.
 
Door jarenlang met een warm hart voor de publieke leefruimte voort te bouwen op dit sterke concept is JCDecaux momenteel stadsmeubilairpartner van talloze grote steden en wereldwijd marktleider in Buitenreclame. JCDecaux is aanwezig in meer dan 75 landen en voorziet meer dan 4435 steden met meer dan 10.000 inwoners van stadsmeubilair. Zo is het bedrijf naast in tientallen steden in Nederland ook aanwezig in onder meer Parijs, New York, Moskou, Hong Kong, Sydney, Dubai, New Delhi en Tokyo.

80+landen
4.000+grote steden
410+ mlndagelijks bereik

Wilt u meer weten over JCDecaux en het unieke ruilconcept?