Menu Schade melden
Over geen stad in Nederland is zoveel gezongen als over Amsterdam. Om deze liedjes over onze hoofdstad te eren en markeren, verenigt kunstenaar Frankey met vijf tramhaltes zangers uit het heden en verleden met hun songteksten. 
Amsterdamse kunstenaar Frankey, aka Streetart Frankey, aka Frank de Ruwe, is bekend van zijn stadsingrepen die wekelijks te zien zijn in Het Parool. Zijn manier van werken is helder: ziet Frankey een ontbrekende baksteen in een muur ergens op straat? Dan is er een grote kans dat hij in het holst van de nacht de plek nog eens bezoekt, om er zijn sporen achter te laten. Met rake observaties en bijpassende slimme ingrepen weet Frankey voorbijgangers keer op keer een glimlach van oor tot oor te bezorgen. “Lachen toch?”, zegt hij er zelf over.

Frankey zorgde eerder dit jaar voor een glas-in-lood guerilla-ode aan Johan Cruijf in de tramhalte van lijn 14. JCDecaux was onder de indruk van het kunstwerk. De achterzijde van informatiepanelen in de Amsterdamse tramhaltes zijn momenteel ongebruikt. Om hier op een unieke manier invulling aan te geven, werd Frankey gevraagd een blijvend kunstwerk te bedenken.
 
Met de tramhalte als uitgangspunt kwam ik al snel op het idee om ‘verbinding’ als centraal thema te gebruiken. Hierdoor ontstond ook de link met muziek, iets wat in mijn leven een belangrijke rol inneemt: muziek verbindt mensen als geen ander, zeker ook Amsterdammers. Denk bijvoorbeeld nu aan ADE waarvoor mensen van over de hele wereld naar onze hoofdstad komen! Door voor deze werken hele verschillende zangers en teksten te gebruiken, hoop ik een diverse groep mensen aan te spreken, zo divers als de tramreizigers zelf zijn. Frankey Amsterdamse kunstenaar
De vijf marmeren werken zijn te vinden op de volgende locaties:

Halte  Leidseplein
André Hazes - “Waar vind je nou een ijsbaan in de stad. Op de plaats waar je 's zomers nog een pilsje hebt gehad. Praat maar raak over de stad. Maar kom niet aan het hart. Mijn Leidseplein”

Halte Dam/Mozes en Aäronstraat
Ramses Shaffy -Hallelujah Amsterdam. Daar waait een nieuwe wind over de Dam. Over 't Spui en het Rokin. En zet de tijd niet terug, het heeft geen zin. Want het gaat verder, het gaat door. En ik heb je lief, oho.”

Halte Koningsplein
Yung Internet - “Losgeslagen op het koningsplein bij de kerk. Met een fles stoli, net gehaald bij de Sterk. Alleen nog effe bellen en dan gaan we aan het werk. En dan zijn we op whatever in het motherfucking centrum.”

Halte Rembrandtplein
Willy Alberti -“Een terras vol festijn, brengt weer Mokumse gein, op het Rembrandtplein. Met een pils in de zon, bij een accordeon, op het Rembrandtplein.”

Halte Overtoom/Rhijnvis Feithstraat
Extince - “Zo gezegd, zo ge-digi daan.”
 
We hebben Frankey een carte blanche gegeven omdat we fan zijn van zijn werk. We zijn heel blij met het resultaat. De tramhaltes dienen namelijk niet alleen als het decor, maar spelen zelf ook als locatie een centrale rol in de kunstwerken. Zo krijgen de Amsterdammers ook nog wat mee over de plek waar ze zich bevinden. Hannelore Majoor Directeur JCDecaux
Met deze actie wil JCDecaux ook andere lokale kunstenaars, fotografen, dichters etc. uitnodigen de ongebruikte panelen als canvas te zien. Zo kan van een locatie een permanent monument gemaakt worden. Samen kunnen we de steden een stukje mooier maken, het buitenreclamebedrijf slaat hiervoor graag de handen ineen met enthousiaste partners als Frankey. 
 
 

Published in Voor steden