Menu Schade melden

Pionier. Visionair.

Het begint allemaal in 1953 in het Franse Beauvais, ten noorden van Parijs. Jean-Claude Decaux is op dat moment 16 jaar oud en gelooft sterk in de stuwende kracht van reclame op de verkoopcijfers. Zijn ouders hebben een schoenenwinkel, waar hij op zaterdagen bijspringt. Wanneer zij op een gegeven moment op vakantie gaan en hem de winkel laten runnen, besluit Jean-Claude om in de stad Buitenreclame-affiches van de familiezaak te verspreiden. Met dit voor die tijd zeldzame initiatief verkrijgt Jean-Claude veel aanzien in Beauvais en al snel krijgt hij het verzoek van andere winkeliers om voor hen hetzelfde te doen.

Niet lang daarna borrelt bij Jean-Claude het idee op om een eigen Billboardbedrijf op te zetten. Al op zijn 18de neemt hij als jonge ondernemer zes mensen in dienst om de Billboards langs de kant van de weg te plaatsen. In 1964 ontwikkelt Jean-Claude Decaux een nieuw business model. Hij ziet hoe de urbanisatie in Frankrijk toeneemt en het leven zich in toenemende mate verplaatst van het platteland naar de stad. In die stad gebruikt men om van A naar B te komen voornamelijk de bus. Tegelijkertijd ziet Jean-Claude regelmatig hoe mensen in de open lucht in de regen op de bus staan te wachten… of anders in lelijke, slecht onderhouden bushokjes. ‘Dat kan beter’, denkt hij.  Jean-Claude komt daarop met een concept waarvan niet alleen zijn bedrijf en zijn klanten, maar ook steden en haar inwoners veel profijt hebben. Hij plaatst en onderhoudt kosteloos Abri’s – bushokjes - voor gemeenten in ruil voor het exclusieve recht de beschikbare advertentieruimte op deze objecten te exploiteren. Met dit publiek-private ruilconcept wil hij met JCDecaux een toegevoegde waarde zijn aan het publieke domein en het leven in de stad aangenamer maken. Dit voornemen komt terug in vrijwel alles wat het bedrijf vanaf dat moment ontwerpt.

Entrepreneur. Wereldmarktleider.

Louis Pradel, de burgemeester van Lyon, is in 1964 de eerste die met Jean-Claude Decaux een contract afsluit voor de plaatsing en het onderhoud van 40 Abri's.

JCDecaux weet binnen korte tijd razend snel uit te breiden, door ofwel iets nieuws op te starten ofwel door op een slimme manier samen te werken met bestaande Buitenreclame- of stadsmeubilairbedrijven. In 1970 introduceert Jean-Claude Decaux zijn concept in België en daarna in Portugal. Vanaf 1980 zet JCDecaux voet aan grond in andere grote Europese landen, zoals Duitsland, Spanje en Engeland. In 1987 laat Jean-Claude Decaux de eerste glazen Abri’s in Amsterdam plaatsen en in 1999 opent hij zelfs een kantoor in de Verenigde Staten. In 2011 verovert JCDecaux de positie van wereldmarktleider in Buitenreclame. Hoewel velen ooit sceptisch waren over de kracht van reclamedragend stadsmeubilair geniet het bedrijfsmodel van Jean-Claude Decaux vandaag de dag veel respect en bewondering en is het niet meer weg te denken uit het moderne straatbeeld. Momenteel is JCDecaux aanwezig in maar liefst 78 landen. 

Ambitieus. Innovatief. 

Vanaf het begin van zijn carrière is Jean-Claude Decaux altijd op zoek naar innovatief stadsmeubilair met als uitgangspunt het stadsleven aangenamer te maken. Hij heeft hiertoe vele initiatieven ontwikkeld. Niet alleen met de plaatsing van zijn visueel aantrekkelijke en goed onderhouden Abri's zorgde hij voor een aantrekkelijker straatbeeld en aangenamere stadsbeleving. Het publiek-private ruilconcept van Jean-Claude Decaux heeft talloze praktische producten voortgebracht, waaronder Mupi's met stadsplattegronden, afvalbakken, stadsbankjes, bewegwijzering, publieke toiletten en een selfservice fietsverhuursysteem. 

Buitenreclame kan alleen overleven wanneer het twee doelen dient. Ten eerste het voorzien van informatie aan het publiek en ten tweede zijn doel als bushokje, telefoon kiosk of een andere toekomstige service. Jean-Claude Decaux Interview, 1977

Kwaliteit. Gepassioneerd.

Jean-Claude Decaux heeft zich altijd vol passie ingezet voor zijn bedrijf, waarbij hij nooit de kernwaarden van kwaliteit, innovatie, design en duurzaamheid uit het oog verloor. Altijd streefde hij naar perfectie met zijn motto: 'Alleen het beste is goed genoeg'. Het is vanuit die gedachte dat integraal haltebeheer - de plaatsing, het onderhoud en de exploitatie in eigen beheer -  de kern is van zijn bedrijfsconcept. Zo kan JCDecaux de beste kwaliteit en service bieden. 

Jean-Claude Decaux heeft zijn waarden en expertise overgedragen aan zijn twee zoons en 12.850 medewerkers, die nu in 78 landen, 4.435 steden, meer dan 230 luchthavens en 280 transportbedrijven wereldwijd actief de grondbeginselen van Jean-Claude Decaux nastreven.

Mijn hele carrière is gebaseerd op de constante drive naar perfectie, een sterke focus op design, en een eeuwige obsessie om onze objecten in dienst van de maatschappij te stellen. Jean-Claude Decaux Voorwoord van het boek "JCDecaux - 50 years of passion and innovation"