Menu Schade melden
ING heeft met talloze data en de nieuwste technologie een gloednieuwe Rembrandt gecreëerd. Het werk wordt tentoongesteld in de Buitenreclame-objecten van JCDecaux.
 

Een gloednieuwe Rembrandt, gewoon te zien op straat. Het lijkt ondenkbaar, maar op basis van een uitvoerige data-analyse en met behulp van de nieuwste techniek heeft ING 347 jaar na het overlijden van de Nederlandse grootmeester met een 3D-printer een gloednieuwe Rembrandt geproduceerd: The Next Rembrandt. Het bijzondere en indrukwekkende werk lijkt zo van de hand van de wereldberoemde schilder te komen, met dezelfde lichtval, dezelfde structuur. ING stelt deze unieke creatie de komende tijd tentoon in verschillende grote steden, in fraaie en verlichte zuilen van Buitenreclame-exploitant JCDecaux. Toepasselijk te beginnen op het Rembrandtplein in Amsterdam.
 
ING heeft voor dit project samengewerkt met een team van datawetenschappers, technici, ontwikkelaars en Rembrandtkenners. Om een nieuw portret van Rembrandt te kunnen produceren, zijn meer dan 16000 schilderij-onderdelen uit alle 346 werken van Rembrandt geanalyseerd en is een uitvoerige database opgesteld. Zo is onder meer in kaart gebracht hoe Rembrandt zijn werken heeft opgebouwd, hoe hij zijn penseelstreken op het doek heeft aangebracht en welke contrasten hij daarbij weergaf.

Verder zijn gezichtsstanden en -verhoudingen geanalyseerd, zoals de gemiddelde gezichtsomtrek en oogafstanden. Experts hebben vervolgens met alle data een algoritme gecreëerd om een 3D-printer aan te sturen en een werk te produceren zoals alleen Rembrandt zelf dat zou doen. Uit de gegevens kwam naar voren dat op het nieuwe doek de volgende figuur afgebeeld moest worden: een blanke man van 30-40 jaar, met gezichtsbeharing, donkere kleding met een kraag, een hoed en het gezicht naar rechts. 
 
The Next Rembrandt is de komende weken achtereenvolgens te zien in Amsterdam (9 t/m 13 mei), Leeuwarden (15 t/m 17 mei), Den Haag (21 t/m 23 mei), Utrecht (26 t/m 28 mei) en Rotterdam (30 mei t/m 1 juni).
 
Deze Buitenreclame-Special is het resultaat van een samenwerking tussen ING, JWT, Mindshare/Kinetic en JCDecaux. 
 

 

Published in Voor adverteerders, about #Special, #Innovate, #Amsterdam